Aanschaf

Wanneer u een camper gaat kopen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden aangezien het een kostbare investering is. Een camper moet goed bij u en het gezin passen en aan al uw wensen voldoen.

Indeling

Houdt rekening met de gezinssamenstelling en het gebruik van de camper. Slaapt iedereen in de camper of wordt er ook gebruik gemaakt van een tent? En gaan er naast handbagage nog meer spullen mee zoals fietsen, tenten of andere bagage?
De kwaliteit van het bed is belangrijk (probeer deze ook eerst uit) maar vooral ook de afmetingen. Wie thuis gewend is ruim te slapen, wil in de camper ook de nodige ruimte hebben. Heel praktisch is de toepassing van stapelbedden of bovenbedden. Deze nemen relatief weinig ruimte in beslag en zijn handig indien het gezin twee kinderen telt die binnen ipv buiten in de tent willen slapen. Minstens even belangrijk is de beschikbare leef- en bergruimte. Is er genoeg kastruimte, is er voldoende bewegingsvrijheid in de toilet-/wasruimte. Kortom, bekijk en probeer eerst alles op je gemak.

Benodigde laadvermogen

De gezinssamenstelling en het gebruik (veel spullen mee?) bepalen het benodigde laadvermogen van de camper. Het laadvermogen van een camper wordt bepaald door het eigen gewicht af te trekken van het maximum toelaatbaar gewicht. Het eigen gewicht van de camper wordt op basis van EG richtlijnen bepaald op het gewicht met basisuitrusting. In dit gewicht is 90% van de gasflessenvoorraad, 90% van de gevulde verswatertank en een kabelhaspel begrepen. De meeste campers hebben standaard een laadvermogen van ca. 600 a 700 Kilo. 

Welk rijbewijs en trekhaak                   

Het is afhankelijk van het gewicht van de camper welk rijbewijs (B of BE) nodig is. Op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig kun je zien hoeveel de maximale massa bedraagt.

 

Autorijbewijs (rijbewijs B)

Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Ook mag u in bepaalde gevallen met een aanhanger rijden.

Aanhanger gebruiken met rijbewijs B

U mag met rijbewijs B in de volgende situaties een aanhanger gebruiken:

De toegestane maximummassa van aanhangwagen of oplegger is minder dan 750 kilo. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.
Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhanger samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo.

Wilt u met uw personenauto een zwaardere aanhanger voorttrekken (zoals een boottrailer of caravan), dan heeft u een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig.

Aanhanger mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken. Tot 19 januari 2013 moest de aanhanger of oplegger lichter zijn dan de ledige massa van de trekkende auto (dat is het gewicht zonder lading en inzittenden).