Aanschaf

Wanneer u een caravan gaat kopen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden aangezien het een kostbare investering is. Een caravan moet goed bij u en het gezin passen.

Indeling

Houd rekening met de gezinssamenstelling en het gebruik van de caravan. Slaapt iedereen in de caravan of wordt er ook gebruik gemaakt van een tent? En gaan er naast handbagage nog meer spullen mee zoals fietsen, tenten of andere bagage?
De kwaliteit van het bed is belangrijk (probeer deze ook eerst uit) maar vooral ook de afmetingen. Wie thuis gewend is ruim te slapen, wil in de caravan ook de nodige ruimte hebben. Heel praktisch is de toepassing van stapelbedden of bovenbedden. Deze nemen relatief weinig ruimte in en zijn handig indien het gezin twee kinderen telt die binnen ipv buiten in de tent willen slapen. Minstens even belangrijk is de beschikbare leef- en bergruimte. Is er genoeg kastruimte, is er voldoende bewegingsvrijheid in de toilet-/wasruimte. Kortom, bekijk en probeer eerst alles op je gemak.

Benodigde laadvermogen

De gezinssamenstelling en het gebruik (veel spullen mee?) bepalen het benodigde laadvermogen van de caravan. Het laadvermogen van een caravan wordt bepaald door het eigen gewicht af te trekken van het maximum toelaatbaar gewicht. Het eigen gewicht van de caravan wordt op basis van EG richtlijnen bepaald op het gewicht met basisuitrusting. In dit gewicht is 90% van de gasflessenvoorraad, 90% van de gevulde verswatertank en een kabelhaspel begrepen. De meeste caravans hebben standaard een laadvermogen van ca. 200 tot 300 kg. De ANWB stelt als norm voor persoonlijke bagage een minimum van 30 kg per persoon. Ben je met z'n vieren, dan gaat er dus al 120 kg op aan de bagage. Tel daarbij het gewicht van het reservewiel (16 kg), een vuilwatertank (3 kg), een boiler (6 kg) en een voortent (30 tot 40 kg) en je zit al op een laadvermogen van 200 kg. Er blijft dan niets meer over voor andere zaken. Het is dan ook verstandig om het laadvermogen zo ruim mogelijk te nemen. Meestal kan het maximaal toelaatbaar gewicht worden verhoogd door als optie op papier een asverzwaring te nemen. Bij de productie van caravans worden namelijk meerdere modellen op dezelfde as gezet, waarbij voor de kleinere modellen een lagere aslast wordt geregistreerd. Dit alles heeft te maken met de trekauto en met het benodigde rijbewijs. Het ledig gewicht en maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan vind je op het kentekenbewijs van de caravan.

Welk rijbewijs en trekhaak                   

Het is afhankelijk van het gewicht van de caravan en het gewicht van het trekkend voertuig welk rijbewijs (B of BE) nodig is. Op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig kun je zien hoeveel de maximale massa bedraagt van de (beladen) aanhanger/caravan die getrokken mag worden.

Deze massa vormt de wettelijke grens van wat er aan de trekhaak mag hangen. In principe kun je het maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan dus stellen op hetgeen de trekauto maximaal mag trekken.

Of het verstandig is om op pad te gaan met de maximale aanhangerlast aan de haak is een andere vraag. De ANWB adviseert op dit punt de zogenaamde 75%-regel. Deze regel houdt in dat de beladen caravan niet meer weegt dan 75% van het gewicht van de beladen trekauto. Omdat niet alle auto's gelijk zijn in trekkracht en stabiliteit kan dit echter per trekauto verschillen.

Autorijbewijs (rijbewijs B)

Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Ook mag u in bepaalde gevallen met een aanhanger rijden.

Aanhanger gebruiken met rijbewijs B

U mag met rijbewijs B in de volgende situaties een aanhanger gebruiken:

De toegestane maximummassa van aanhangwagen of oplegger is minder dan 750 kilo. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.
Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhanger samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo.

Wilt u met uw personenauto een zwaardere aanhanger voorttrekken (zoals een boottrailer of caravan), dan heeft u een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig.

Aanhanger mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken. Tot 19 januari 2013 moest de aanhanger of oplegger lichter zijn dan de ledige massa van de trekkende auto (dat is het gewicht zonder lading en inzittenden).